SkipNavigation


ServiceNavigation

 • Nyheder
 • Kontakt
 • Alle medarbejdere
 • Tilmeld nyhedsbrev
 • English
 • Print
 • add this

Historisk løft til ældremaden

11. april 2017

65 kommuner har søgt om cirka 300 mio. kr. fra den såkaldte køkkenpulje til at forbedre og forny køkkener på plejehjem og dermed give de ældre bedre madoplevelser. I den anledning slår direktør i Købehavns Madhus, Anne-Birgitte Agger, et slag for, at vi nu har muligheden for at bryde ældremadskomplekset - og at bolden ligger hos kommunerne.

Historisk løft til ældremaden

Et par gange om året dukker den samme historie op i de danske aviser: Et billede af en slatten pølse flankeret af kartoffelmos med skind og en ubestemmelig grøn masse pryder endnu en historie om ældres mad - taget fra en pårørendes Facebook-profil, indsendt af en læser eller fotograferet af avisen selv.

Debatten, om den mad vi spiser de ældre af med, har stået på i mange år, og som professionelle har vi ofte stået frustrerede på sidelinjen, klar med opskriften på, hvordan man kunne løse opgaven på en nemmere, bedre og mere værdig måde. Alligevel har det længe været en af den slags historier, hvor mange læsere sikkert har tænkt, at det aldrig ville blive bedre.

Men nu er der i høj grad grund til optimisme. I et historisk tiltag har 65 kommuner søgt 300 millioner kroner til at genetablere lokale køkkener på landets plejehjem, og dermed har de også lagt grunden til det, der kan blive et historisk løft for ældres mad i Danmark. Hos Københavns Madhus glæder vi os over, at kommunerne nu får mulighed for at prioritere ældremaden via den (næsten) halve milliard, der blev sat af til formålet på sidste års finanslov.

Men køkkenbyggeri via statslig finansiering gør det ikke alene. Det er nu op til kommunerne selv både at retænke og nyprioritere deres mad og madlavning. De mange ansøgninger tyder med andre ord på, at 65 kommuner rundt omkring i landet har kigget på de sikkert ikke alt for svulmende budgetter og prioriteret at finde nye måder at bruge deres penge til ældremaden på. Kort sagt er der med den store opbakning gjort op med årtiers satsning på centralkøkkener og madfabrikker som fremtidens løsning af en omsorgsopgave. Vi ser de mange ansøgninger som et meget vigtigt signal om, at vi nu har nået bunden, og at vi går lysere tider i møde. Samtidig ser det umiddelbart ud til, at der stadig er penge tilbage i puljen. Så vi håber meget, at landets resterende kommuner får en lejlighed mere til at komme ud af busken og sætte nytænkt ældremad på menuen.

De mange ansøgninger kommer ovenpå, at København for 10 år siden stoppede op og genåbnede de lokale køkkener, og på at kommuner som for eksempel Lyngby-Taarbæk, Bornholm og Aarhus har taget fat i problemet, ligesom der er flere andre initiativer i gang rundt i landet. Og der er mange gode grunde til at tage et fast greb om grydeskeen og komme i sving. Eksempelvis viste tal fra Socialstyrelsen i 2013, at 15-20 procent af de ældre, der får maden udefra, er undervægtige, og at halvdelen af de ældre har utilsigtede vægttab. Kost- og Ernæringsforbundet skønner, at underernæring årligt koster samfundet mere end en halv mia. kroner i form af længere og hyppigere indlæggelser.

Ældre betaler i dag ofte 100 kroner for deres egen mad, så det mindste vi kan gøre er at sikre dem både nærende og velsmagende mad. Reetableringen af de lokale køkkener er et godt sted at starte.  Faktisk en forudsætning der gør, at plejehjemmene og kommunerne kan tage det næste skridt, der efter vores erfaringer skal handle om udvikle køkkenhåndværket, det lokale samarbejde på tværs af faggrupperne om måltiderne og om at få indført en god madkultur de mange steder, der nu får genetableret køkkener.

Hvis vi vil, så har vi nu muligheden for at bryde ældremadskomplekset og sende medierne på jagt efter nogle andre historier end den sløje ældremad. Bolden ligger hos kommunerne, og vi glæder os til at følge med i udviklingen over hele landet.

 • Københavns Madhus
 • Bastbygningen
 • Ingerslevsgade 44
 • 1705 København V
 • kontakt@kbhmadhus.dk
 • +45 : 4090 9109