SkipNavigation


ServiceNavigation

 • Nyheder
 • Kontakt
 • Alle medarbejdere
 • Tilmeld nyhedsbrev
 • English
 • Print
 • add this

Nu kan københavnske folkeskoleelever komme på en helt ny lejrskole på Bornholm

16. november 2017

I 2018 får ca. 500 københavnske folkeskoleelever fra 5. og 6. klasser mulighed for at få styrket deres evner i køkkenet. Som noget helt nyt kan de nemlig bytte skoleskemaet ud med en tur på lejrskole på Madkoloni Bornholm, hvor der er fokus på gode råvarer og madhåndværk. Initiativet skal være med til at øge maddannelsen blandt kommunens børn.

Launch af madkoloni 18

Ifølge tal fra Coop Analyse er det kun 7 % af danske børn, som er med i køkkenet for at lave aftensmad. Det nye initiativ, som forløber over 16 uger i 2018, skal være med til at styrke børns forståelse for mad og forhåbentlig også hjælpe dem med at indtage en mere fast rolle i den hjemlige madlavning.

- Det særlige ved Madkoloni Bornholm er fællesskabet om noget så centralt i tilværelsen som at lave mad og nyde måltider sammen. Det har en kolossal værdi, at børnene lærer om råvarernes kvaliteter, hvor de kommer fra og møde dem, der dyrker afgrøderne, forklarer Jan Trojaborg, som er formand for Københavns Lærerforening.

På den nye Madkoloni vil eleverne stifte bekendtskab med madhåndværk, køkkenteknikker og madvarernes oprindelse. De skal tilberede dagens måltider inden for temaer som mejeri, grøntsager, smag og bålmad, og så vil de få fokus på at anrette og præsentere de fælles måltider. Madkoloni Bornholm er udviklet af Københavns Madhus i et samarbejde med to testklasser og deres lærere. Eleverne vil på de fremtidige madkolonier få en uges intensiv inspiration med køkkenfaglighed fra professionelle kokke suppleret med besøg hos bornholmske landmænd og producenter. Alt sammen kombineret med alle de hyggelige stunder og fællesskaber, der opstår, når en klasse tager på koloni.

Danske børn mangler maddannelse
I de københavnske folkeskoler er der allerede fokus på at give alle børn mulighed for at få gode, hjemmelavede måltider. Madkoloni Bornholm skal derfor ses som et supplement i rækken af madtilbud, der skal etablere bedre og sundere madvaner.

- Vores børn er væk hjemmefra det meste af hverdagens timer, og det lette og hurtige alternativ vinder indpas i den hjemlige madlavning. Vi kan ikke længere tage for givet, at børn lærer at lave mad derhjemme, og derfor skal vi finde andre løsninger på at klæde dem tilstrækkeligt på til at være i stand til at kunne lave mad selv, når de engang flytter hjemmefra. Derfor er vi også stolte af at have skabt dette nye initiativ, fortæller Anne-Birgitte Agger, direktør i Københavns Madhus.

Det nye tilbud til folkeskolerne i Københavns Kommune skal have børnene til gryderne og styrke deres viden om råvarer og madkvalitet. Madkolonien skal hjælpe dem med at træffe bedre madvalg i deres eget liv. Gennem aktiv deltagelse i madlavning lærer eleverne at tilberede fælles måltider, som de kan lide, og forstå, hvordan mad indgår i en kulturel og social sammenhæng.

Lejrskole med jord under neglene
En tur på Madkoloni Bornholm varer i fem dage, og ugen består af et nøje tilrettelagt forløb, hvor elever såvel som lærere bliver involveret aktivt i madlavning, besøger lokale fødevareproducenter, får jord under neglene og lærer om sundhed, råvarer og madglæde undervejs.

Eleverne skal blandt andet på sanketure i den vilde natur, besøge lokale fødevareproducenter, høste grøntsager på marken, fiske og lave bornholmsk slik. De første elever kan komme afsted på Madkoloni Bornholm fra uge 15, men grundet de begrænsede pladser skal lærerne på forhånd have udfyldt en ansøgning.

Læs mere om Madkoloni Bornholm på www.madkoloni.dk


FAKTA:
Madkolonien er udviklet af Københavns Madhus og Københavns Lærerforenings Kolonier med støtte fra Promille Afgiftsfonden og Børne- og Ungeudvalget i Københavns Kommune. Madkolonien holder til på Egilsholm der er opført som koloni helt tilbage i 1917, og i dag er Egilsholm en del af Københavns Lærerforenings kolonier. Kolonien Egilsholm ligger i udkanten af en mindre fyrreplantage på en 105.128 m2 strandgrund med klitter og marehalm. Grunden og omgivelserne lægger op til alle mulige former for udfoldelse og udendørsaktiviteter, som også vil blive brugt i undervisningen.

 • Københavns Madhus
 • Bastbygningen
 • Ingerslevsgade 44
 • 1705 København V
 • kontakt@kbhmadhus.dk
 • +45 : 4090 9109