SkipNavigation


ServiceNavigation

 • Nyheder
 • Kontakt
 • Alle medarbejdere
 • Tilmeld nyhedsbrev
 • English
 • Print
 • add this

Samvær og søde sager på Peder Lykke Centret

28. november 2017

Sprød baklava fra Tyrkiet, tunesiske mandelkager og dansk æblekage med flødeskum og ribsgelé. I weekenden kunne man smage søde sager fra fjerne himmelstrøg, da Peder Lykke Centret inviterede beboere og naboer til verdenskage og kaffe. Arrangementet, der er det andet i rækken, handler om at samle lokalområdet og sætte fokus på ældre og ensomhed. Næste verdenskagebuffet er den 27. januar.

Verdenskage_nov2017

"Hvor var Knud den Store først konge henne? " spørger Diana, der er SOSU-assistent på Peder Lykke Centret på Amager. Hun kigger op fra kortet og spejder rundt på quizdeltagerne. De ryster let på hovedet og smiler.

"Han begyndte sin regeringstid i England ", svarer hun.

Vi er til verdenskagebuffet på Peder Lykke Centret, et mangfoldighedsplejehjem i Urbanplanen på Amager. Her er knap 100 beboere fra plejehjemmet, deres pårørende og folk fra lokalområdet samlet til kage og samvær en kold lørdag eftermiddag i november.

Til kamp mod ensomheden
Peder Lykke Centret ligger i det almene boligbyggeri, Urbanplanen, på Amager, der er udpeget som et socialt udsat boligområde af Københavns Kommune. Centret er en aktiv del af lokalområdet, og både i daghøjskolen og caféen har de en bred vifte af aktiviteter.

"Vi vil gerne være et samlingspunkt i nærområdet og åbne dørene for naboer, beboere på plejehjemmet, børn og unge. Vi er et mangfoldighedsplejehjem og det betyder, at vi rummer alle uanset etnicitet, kultur, religion, køn og så videre. Det er en eftermiddag som den her med til at understrege ", forklarer Mette Olsen, der er centerleder på Peder Lykke Centret.

Arrangementet er det andet i rækken, og handler om at sætte fokus på de ældre og den ensomhed, de oplever. Det er nemlig ofte et overset emne.

"Vi vil komme ensomhed blandt de ældre til livs. Vi ved af erfaring, at der sidder borgere, både med anden etnisk baggrund og etniske danskere, der ikke har familie eller måske bor deres børn i et andet land. De ved ikke, hvordan de skal komme ud af ensomheden. De kender ikke de eksisterende tilbud. Derfor laver vi et arrangement, hvor man kan komme og danne nye relationer eller bare komme nogle timer og være sammen med andre mennesker ", uddyber Mette Olsen.

Venskaber på tværs af generationer
I et hjørne af caféen sidder Yasmin, Aaliyah og Mona og maler sten. De har været med helt fra morgenstunden, hvor de har hjulpet med at bage kager, dække bordene og invitere beboerne ned i til verdenskagebuffeten.

"Det sjoveste har været at gå rundt til beboerne og spørge, om de kom ned i caféen. Det var rigtig hyggeligt ", fortæller Aaliyah, mens hun tegner et hjerte på en sten, hvor der står 'Lis' med røde bogstaver. De har mødt Lis på deres lille rundtur, og da malingen er tør, går pigerne hen og forærer stenen til Lis, der kvitterer med kram, ros og et stort smil.

"Har I lavet den til mig? Nej, hvor er I søde. Tusind tak! "

Yasmin, Aaliyah og Mona går i 5. klasse på Peder Lykke Skole. De er en del af Partnerskabet i Urbanplanen, der handler om at søsætte initiativer, der gør området til et endnu bedre sted at bo. Et af målene med eftermiddagsarrangementerne er, at samle folk på tværs af generationer, og derfor har pigerne været med til at arrangere en skattejagt og et spillehjørne, så der er aktiviteter for både store og små.

Kager der kommer fordommene til livs
Rundt om i caféen sidder både kvinder med tørklæder, ældre og folk fra lokalområdet. Ved et af bordene sidder Annie Preus og hendes mand, Søren Hatting. De bor i et af rækkehusene på den anden side af vejen, og bruger af til nogle af de mange tilbud, der er på centret.

"Jeg går til italiensk i daghøjskolen, hvor der hang en flyer på en af opslagstavlerne. Så sendte jeg et billede af den til min mand, for han er så glad for søde sager ", fortæller Annie Preus.

Både Annie Preus og Søren Hatting hilser verdenskagearrangementet velkommen. De synes, det er positivt at centret åbner op for lokalområdet og inviterer naboerne inden for.

"Vi synes, det er et herligt arrangement. Det skaber en større forståelse, når man får lov at møde en anden kultur. Og så er sådan et arrangement som det her med til at holde fordommene væk ", siger Søren Hatting inden de trækker i vanter og huer og bevæger sig hjemad.

Foreløbig der er der planlagt yderligere tre eftermiddagsarrangementer, men Peder Lykke Centret håber på, at arrangementerne kan fortsætte og blive en del af aktivitetskalenderen i caféen. Næste verdenskagebuffet er den 27. januar fra kl. 14.00 - 16.00. Det er ikke nødvendigt at melde sig til, så man møder blot op i caféen.

Hele projektet afsluttes med fællesspisning under Danmark Spiser Sammen i uge 17. Se mere om tilmelding og tidspunkt på opslagstavlerne på Peder Lykke Centret.

FAKTA

Verdenskagebuffeten er en del af et større samarbejde mellem Københavns Kommune og Københavns Madhus. Ambitionen er at vise, hvordan mad og måltider kan medvirke til at skabe socialt ansvar, nye relationer samt øget færdighed og madkundskab hos borgere. Verdenskagebuffeterne gennemføres i et samarbejde mellem Peder Lykke Centrets ledelse, centralforvaltningen og Københavns Madhus.

 • Københavns Madhus
 • Bastbygningen
 • Ingerslevsgade 44
 • 1705 København V
 • kontakt@kbhmadhus.dk
 • +45 : 4090 9109