SkipNavigation


ServiceNavigation

  • Nyheder
  • Kontakt
  • Alle medarbejdere
  • Tilmeld nyhedsbrev
  • English
  • Print
  • add this

Mød en madskolekok: Jacob Valbjørn fra Ørestad Skole

15. maj 2018

Jacob Valbjørn fra Ørestad Skole om maddannelse, smagspræferencer og om at have en fælles linje i køkkenet – og holde fast.


Mød en madskolekok
Jacob Valbjørn har været ansat som kok på Ørestad Skole i 1,5 år. Sammen med sine seks kollegaer laver han hver dag mad til skolens cirka 600 elever. Maden er min. 90 % økologisk, og i 2016 fik de Det Økologiske Spisemærke i guld. I starten af april deltog Jacob i det første af i alt seks kursuspakker i Københavns Madhus.

Det bedste ved mit arbejde er at have eleverne med i køkkenet. Vi prøver at udfordre dem ved at arbejde med råvarer og smage, de ikke nødvendigvis møder andre steder i deres dagligdag. Og det er fed oplevelse, når man lykkes med at få eleverne til at overvinde sig selv og smage på noget nyt.

Vi laver økologisk og sund mad til eleverne, og så arbejder vi meget med grøntsager. Det kan godt være udfordrende for nogle elever. De vil helst have hakket kød, for det kender de hjemmefra. Men vi har lagt en fælles linje i køkkenet, og den holder vi alle sammen fast i.

Vi bruger en del tid på at tale med eleverne om, hvad det er, de propper i munden. Vi har erfaret, at det giver mere madmod, hvis man ved, hvordan tingene hænger sammen.

Idéen til at melde sig til kurset kom fra min leder. Det var rigtig fedt, at komme ud af den daglige trummerum og få nogle nye input. Og så var det rigtig godt at mødes med de andre kokke og udveksle erfaringer om, hvordan de kører deres madskoler.

På kurset fik jeg mest ud af et oplæg om børns smagspræferencer. Det handlede om, at vi faktisk er biologisk betingede til at foretrække særlige typer mad. Den viden kan jeg omsætte ret konkret i forhold til den måde vi sammensætter menuerne på, fx ved at tænke mere i umami og stegte elementer, når vi serverer vegetarretter.  

En af vores udfordringer er, hvordan vi håndterer kommunikationen med lærerne, så de ved, at køkkenet er en del af skolen. Vi er heldigvis begyndt at deltage i nogle planlægningsmøder, så vi kan være mere inde over det, der sker herude. Og så prøver vi at få indført mere tværfagligt samarbejde. Os kokke kan nemlig bruges til meget mere end bare at lave mad til eleverne.

Ørestad Skole er en del af Styrket madindsats på madskolerne, der handler om at udvikle de 12 københavnske madskoler. Projektet involverer skoleledelser, lærere, køkkenmedarbejdere og elever madskolerne, og bag projektet står Københavns Madhus og Børne- og Ungeforvaltningen under Københavns Kommune. Projektet løber frem til udgangen af 2018.

  • Københavns Madhus
  • Bastbygningen
  • Ingerslevsgade 44
  • 1705 København V
  • kontakt@kbhmadhus.dk
  • +45 : 4090 9109