SkipNavigation


ServiceNavigation

  • Om os
  • Nyheder
  • Kalender
  • Kontakt
  • Tilmeld nyhedsbrev
  • English
  • Print
  • add this

Månedens opskrift: fastelavnsboller

8. februar 2017

Den årlige udklædningsfest er lige om hjørnet, og for mange er fastelavnsboller en fast del af traditionen.

Fastelavnsboller_sidevisningBoller op og boller ned, og boller i min mave... Fastelavn er en tradition fyldt med hygge, fest og udklædning. Og med til den tradition hører fastelavnsbollen. Denne opskrift på gammeldags fastelavnsboller med creme vil helt sikkert gøre lykke  - også for de voksne.

Opskriften er udviklet af kok og underviser i Børnenes Madhus, Katrine Klinken, og bragt i hendes kogebog Børnenes Bagebog fra Politikens Forlag.

Gammeldags fastelavnsboller med creme og glasur
Opskriften giver cirka 16 boller

Det skal du bruge

Dej
200 g smør
1 dl mælk
50 g gær
ca. 350 g hvedemel (ca. 6 dl)
1 knivspids groft salt
2 spsk. sukker
1 æg
Lidt mel til bordet

Creme
2 dl sødmælk eller fløde
2 spsk. sukker
Vaniljestang
2 æggeblommer
2 spsk. majsstivelse (maizena)

Glasur
100 g flormelis (2 dl)
Evt. 2-3 spsk. kakao
1-2 spsk. vand

Sådan gør du

Dej
1. Smelt smør og hæld mælken i. Rør gæren ud i blandingen og tilsæt resten af ingredienserne. Rør med en grydeske, til gæren er opløst. Tilsæt salt, sukker og æg.

2. Rør hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes med hænderne (hold 1 dl mel tilbage).

3. Ælt dejen glat og smidig. Kom mel i, indtil den næsten ikke klistrer til bordet mere - den skal æltes min. 200 gange.

4. Læg dejen i en skål og dæk den til med en tallerken, grydelåg eller plastfilm. Lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 30 minutter.

Lav cremen, imens dejen hæver:

Creme
5. Hæld mælk eller fløde i en gryde med sukker.

6. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom dem i gryden.

7. Pisk æggeblommerne sammen med majsstivelsen og pisk det hele sammen i gryden og tænd for blusset. Pisk hele tiden i cremen, indtil den koger og bliver tyk. Cremen skal koge i ca. 3 minutter.

8. Hæld cremen i en skål. Strø sukker over den, så den ikke trækker
skind. Afkøl cremen i køleskab.

9. Drys mel på bordet. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 30 cm. Skær den ud i 16 mindre firkanter og kom en klat creme på hver. Bøj spidserne mod midten og klem godt sammen, så cremen er inde i bollerne. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir med sammenføjningerne nedad.

10. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca. 20 minutter.

11. Tænd ovnen på 200 grader.

12. Sæt bagepladen i midten af ovnen og bag bollerne i ca. 20 minutter. Lad bollerne afkøle på en bagerist.

Glasur
13. Rør glasur af flormelis, kakao og lidt vand, til den er tyktflydende. Pynt fastelavnsbollerne med glasuren.

  • Københavns Madhus
  • Bastbygningen
  • Ingerslevsgade 44
  • 1705 København V
  • kontakt@kbhmadhus.dk
  • +45 : 4090 9109